Sorry, your browser does not handle frames!

Lämpöhalvauksessa koiran tai kissan kehon lämpötila on noussut 41-43 C:n ja liiallinen lämpö alkaa aiheuttaa kudosvaurioita elimistössä. Lämpöhalvaus voi vaurioittaa munuaisia, ruoansulatuskanavaa, maksaa ja aivoja. Ruoansulatuskanavan vauriot näkyvät verisenä ripulina. Bakteereja voi joutua vaurioituneen suoliston pinnan kautta verenkiertoon, ja aiheuttaa verenmyrkytyksen. Munuaisvauriot johtavat virtsan erityksen vähentymiseen tai loppumiseen. Pidempiaikainen, yli 43 C:n lämpö aivoissa johtaa peruuttamattomaan aivosolujen kuolemiseen.

Lämpöhalvauksen oireita ovat voimakas läähätys, voimattomuus ja joskus myös hengitysvaikeudet. Lämpöhalvaukseen voi liittyä myös kouristelua, oksentelua ja levotonta käytöstä.

Mikä altistaa lämpöhalvaukselle?

Ylipaino, lyhytkuonoisuus, sydämen ja hengitysteiden sekä keskushermoston sairaudet vähentävät kehon mahdollisuuksia säädellä ja poistaa lämpöä, ja siten altistavat lämpöhalvaukselle. Hyvin nuoret ja hyvin vanhat koirat ja kissat ovat myös herkempiä sairastumaan lämpöhalvaukseen. Urheilu-ja työkoirille tulisi antaa viikosta kolmeen viikkoon aikaa sopeutua helteisiin vähentämällä fyysistä harjoittelua. Puuhakkaiden koirien liikkumista tulee rajoittaa kuumaan aikaan, koska koiran omaan arviointikykyyn ei voi luottaa ja koira voi saada lämpöhalvaukseen esimerkiksi palloa toistuvasti hakemalla. Ulkopuoliset tekijät, kuten juomaveden vähyys, korkea ilman kosteus ja huono ilmanvaihto altistavat lämpöhalvaukselle. Lisäksi kehon lämpöä lisäävät tilat, kuten liikunta, kuume, kilpirauhasen liikatoiminta ja kouristuskohtaukset, altistavat kehon liialle lämmönnousulle.

Koiraa ei tule jättää autoon valvomassa aurinkoisena päivänä tai helteellä. Ilmastoinnin takia auto tuntuu mukavan viileältä ja arviointivirheitä voi sattua helposti. Lämpötila nousee 29 asteisena hellepäivänä auton sisällä kymmenessä minuutissa 39 asteeseen ja kahdessakymmenessä minuutissa jo 50 asteeseen. Useammankaan ikkunan raollaan jättäminen ei hidasta lämpötilan nousua.

Miten autat lämpöhalvauspotilasta?

Liiallinen lämpö täytyy saada poistettua kehosta. Normaalisti lämpöä poistuu kehosta ihon pintaverisuonien laajentumisen avulla, sekä lisäämällä sydämen pumppausvoimaa ja –tiheyttä (sydämen syke nousee). Ihminen voi haihduttaa lämpöä kehosta hikoilemalla. Koirilla on hikirauhasia lähinnä vain tassujen pohjissa ja ne voivat haihduttaa lämpöä pääasiassa vain läähättämällä. Kissat vaikuttaisivat kärsivän lämpöhalvauksesta harvemmin kuin koirat, mutta kissoja kuljetetaan harvemmin mukana kuumassa autossa. Lämpöhalvaus vaatii eläinlääkärin hoitoa. Ensisijainen päämäärä on elimistön lämpötilan lasku, mikä voidaan aloittaa jo kotona ja jatkaa matkalla eläinlääkäriin. Koira kastellaan viileällä vedellä ja matkan ajaksi voi laittaa viileitä, märkiä pyyhkeitä koiran pään, kaulan, kainaloiden, nivusten ja mahan ympärille. Koiran lämpöä on hyvä mitata 10 minuutin välein, koska viilennys on lopetettava, kun ruumiinlämpö on laskenut 39.5 asteeseen. Kylmää vettä tai jääpaloja ei viilennykseen saa käyttää, sillä ne johtavat pintaverisuonien supistumiseen ja lämmönhaihtumisen estymiseen. Eläinlääkäri jatkaa tarvittaessa eläimen viilentämistä sekä aloittaa suonensisäisen nesteytyksen. Usein tutkitaan myös verinäytteitä sisäelinvaurioiden sekä veren hyytymishäiriöiden poissulkemiseksi.

Lämpöhalvaus

Odotetut kesähelteet ovat jälleen tulossa. Muistathan kuitenkin, että helteisellä säällä lämpöhalvaus saattaa uhata lemmikkiäsi. Katso animaatio ja opi miten toimia ja kuinka ennaltaehkäistä tilannetta.

Julkaissut Herttoniemen eläinlääkäriasema Maanantaina 3. kesäkuuta 2019

Teksti: Herttoniemen eläinlääkäriasema
Lähde mainittava lainattaessa.