Näyttelyihin osallistuvilla ja jalostukseen käytettävillä kissoilla ja koirilla tulee olla tunnistusmerkintä. Nykyisin tunnistusmerkintä on myös edellytys koiranpennun rekisteröinnille. Tunnistusmerkintä ei kuitenkaan ole vain rotukissojen ja –koirien yksinoikeus vaan myös kotikissoille ja –koirille voidaan laittaa tunnistusmerkintä. Suomen Kennelliitolla on tunnistusmerkintärekisteri sekä rekisteröidyille rotukoirille että monirotuisille ja rekisteröimättömille koirille. Suomen kissaliitto puolestaan pitää yllä mikrosirurekistereitä Kissaliittoon rekisteröidyille kissoille ja kotikissoille. Herttoniemen eläinlääkäriasemalla tunnistusmerkityt koirat ilmoitetaan Suomen Kennelliiton rekisteriin ja kissat Suomen Kissaliiton rekisteriin. Omistaja voi halutessaan ilmoittaa mikrosirunumeron myös maksulliseen Turvasiruverkkopalveluun osoitteessa www.turvasiru.fi. Ajantasaisten rekisterien ansiosta tunnistusmerkinnästä saattaa olla korvaamaton apu karkuteille lähteneen lemmikin löytämisessä. Siksi onkin tärkeää päivittää muuttuneet yhteystiedot rekisterien ylläpitäjille.

Suomessa tunnistusmerkintänä käytetään tatuointia tai mikrosirua. 3.7.2011 alkaen ulkomaille matkustettaessa tunnistusmerkinnäksi kelpaa ainoastaan standardin mukainen mikrosiru. Suomen Kennelliitto ilmoittaa hyväksyvänsä tatuoinnin tunnistusmerkinnäksi myös tämän ajankohdan jälkeen.

Mikrosirun saa eläimelle laittaa eläinlääkäri tai Suomen Kennelliiton hyväksymä tunnistusmerkitsijä. Mikrosiru on noin senttimetrin pituinen ja parin millimetrin paksuinen kapseli, joka sisältää yksilöllisen numerosarjan. Tämä numerosarja on luettavissa erityisellä lukulaitteella, joita on mm. eläinlääkäreillä, löytöeläintaloilla ja viranomaisilla. Mikrosiru laitetaan tavallisesti vasemmalle puolelle niskanahan alle. Toimenpide muistuttaa rokottamista. Yleensä mikrosiru kestää koko lemmikin eliniän.

Teksti: Herttoniemen eläinlääkäriasema
Lähde mainittava lainattaessa.

Varaa aika soittamalla
PUH (09) 786 189

Kissojen terveydenhoito

Koirien terveydenhoito


Sympaatti - Itsenäiset eläinklinikat

Sympaatti-klinikat ovat 100-prosenttisesti itsenäisten suomalaisten yrittäjäeläinlääkärien omistamia klinikoita.
Lue lisää täältä!