Ilotulitus on kauhistus monelle koiralle ja kissalle. Meidän ihmisten tehtävänä on saada lemmikki tuntemaan olonsa mahdollisimman turvalliseksi myös uutena vuotena. Kaikilla ei ole mahdollisuutta paeta ilotulitusten pauketta maaseudun rauhaan, joten kodista on tehtävä lemmikille turvapaikka, jossa sen on hyvä olla.
Kotiin on hyvä järjestää lemmikille rauhallinen ja hämärä piilopaikka, jonne koira voi paeta valonvälähdyksiä ja rakettien pauketta. Piilopaikkana voi käyttää esim. vaatehuonetta, komeroa tai kylpyhuonetta. Piilopaikkaan voi sijoittaa lemmikin pedin tai peittoja tuomaan turvaa. Musiikin soittaminen peittää alleen ulkoa tulevia ääniä ja verhot ikkunoissa vähentävät sisälle näkyviä valonvälähdyksiä.
Pelkäävää lemmikkiä ei saa jättää yksin ilotulituksen aikana. Omistajan on tärkeää osoittaa omalla käytöksellään, ettei mitään pelättävää ole. Lemmikkiä ei missään tapauksessa saa rangaista pelokkaasta käytöksestä.
Koirat on hyvä ulkoiluttaa hyvissä ajoin ennen puolta yötä. Pelokasta koiraa ei saa päästää ulkona irti, koska raketin paukahtaessa koira voi sännätä karkuteille ikävin seurauksin. Koska aina on joku, joka ei noudata rakettien virallisia ampumisaikoja, on hyvä pitää koirat kytkettyinä ulkoillessa myös paria päivää ennen ja jälkeen uuden vuoden. Reipastakaan koiraa ei kannata ottaa mukaan ulos katsomaan raketteja, sillä kovat äänet ja välähtelevät valot voivat aiheuttaa koiralle kammon. Koiran pelkoa voidaan yrittää lievittää feromonivalmisteilla. Adaptil-feromonivalmiste sisältää samanlaista feromonia, jolla koiraemo tyynnyttää pentujaan. Sisätiloissa käytetään pistorasiaan kiinnitettävää haihdutinta, joka laitetaan siihen huoneeseen, jossa koira viettää eniten aikaansa. Haihdutin on hyvä ottaa käyttöön jo 1-2 viikkoa ennen ilotulitusta, jotta koira ehtii tottua siihen. Haihduttimen tukena on hyvä käyttää Adaptil-kaulapantaa, jolloin feromoni on mukana myös ulkoillessa.
Rauhoittavat lääkkeet eivät ole ensisijainen keino auttaa paukkuarkaa koiraa. Mikäli niiden käyttöön on kuitenkin turvauduttava erittäin voimakkaan kammon vuoksi, on koiran käytävä terveystarkastuksessa ennen lääkkeiden määräämistä. Pitempiaikaisen avun paukkuarkuuteen koira saa siedätyshoidosta. Siedätyshoito ei tuo nopeaa apua vaan vaatii jopa kuukausien työtä. Siedätyshoidon toteuttamiseen saa apua käytösterapeutilta. Ensi vuotta ajatellen siedätyshoito olisi hyvä aloittaa jo keväällä tai kesällä.
Teksti: Herttoniemen eläinlääkäriasema
Lähde mainittava lainattaessa.