Sydämen ultraäänitutkimus

Sydämen ultraäänitutkimus on keskeinen menetelmä tutkittaessa sydämen rakenteita ja toimintaa. Kaksiulotteisessa kuvassa nähdään sydämen kammioiden ja eteisten koot, seinämäpaksuudet, eri läppien rakenteet ja liikkeet, mahdollinen sydänpussin nestekertymä ja kammioiden tai eteisten väliseinäpoikkeavuudet. Ns. M-modessa tarkastellaan kammioiden supistuvuutta sekä läppien toimintaa. Doppler-tutkimuksella nähdään mahdolliset vuodot läppäaukoissa ja mitataan verenvirtauksen nopeus läppien kohdalla sekä isoissa verisuonissa.


Koirat

Tavallisimmin sydämen ultraäänitutkimuksia tehdään pienille koirille, joilla todetaan sivuääni sydämessä. Tällöin selvitetään johtuvatko koiran oireet sydämestä vai jostain muusta syystä. Isoilla koirilla yleisin syy sydämen ultraäänitutkimukseen on cardiomyopatiaepäily eli sydänlihaksen sairausepäily tai sivuääni sydämessä.


Kissat

Kissoilla sydäntä tutkitaan cardiomyopatian eli sydänlihaksen sairauden varalta. Ultraäänitutkimuksen avulla voidaan arvioida, minkä tyyppisestä cardiomyopatiasta on kyse.